Jana Kasalová – TERRA MIRABILIS

Srdečně Vás zveme na zahájení výstavy

Jana Kasalová/TERRA MIRABILIS

Městské muzeum Nova Paka

kurátorka výstavy, autorka textů : Mgr. Lenka Patková

Jana Kasalová (1974) vystudovala textilní a oděvní návrhářství na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně a odchýlila se tím od sklářské rodinné tradice. Poté ve studijích pokračovala v ateliéru malby Jiřího Načeradského na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT (1992-1999). V roce 2000 získala státní španělské stipendium a stipendium Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a pokračovala v postgraduálním studiu výtvarných umění na Universidad Castilla-La Mancha v Cuence a Universidad Complutense v Madridu, titul PhD. získala v roce 2010. Mezi lety 2002 a 2004 žila v Londýně, od roku 2005 žije v Praze, věnuje se především kresbě, tvorbě audiovizuálních instalací, videoartu a fotografii.

Tělesnost, animalita a mapa jsou tři nosné emblematické motivy tvorby Jany Kasalové. Svou tvorbou nabádá diváka k vnímání nejistoty, pomíjivosti času a prostoru i k přijmutí těchto znepokojivých faktů. Jejím hlavním tématem je hledání, nebo objevování jako cesta, kontinuální proces. Hledá jak samu sebe, tak také člověka ve skutečném prostoru a čase, podstatu světa a univerza. Usiluje o uchopení času v různých polohách, o vyjádření někdy radostné, jindy strastiplné cesty člověka světem a životem.

Pro Městské muzeum v Nové Pace vznikl soubor prací s názvem Terra Mirabilis, tedy kouzelná země, nebo čarozem, které reagují na místní tradici, krajinu a vizualitu. Kasalová si samozřejmě všímá mimořádné bohatosti ukryté v zemi v okolí Nové Paky, nechává se okouzlit strukturou a kresbou achátů, červeným zabarvením půdy i charakteristickým zvlněním krajiny. Neopomíjí ani duchovní odkazy spiritistických seancí a okultismu konce 19. a počátku 20. století. Kresby mateřským mlékem volně navazují na medijní kresby a propojují tak sféry nadpozemské s malým soukromým vesmírem jednotlivce.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *