Pojďte s námi poznávat Novou Paku

Nová Paka je poklidné městečko ležící napůl cesty mezi Krkonošemi a Českým Rájem, což návštěvníkům nabízí spoustu možností.

A proto, kdo si chce opravdu odpočinout a vyhnout se davům, přichází právě sem toulat se tajemnou krajinou blouznivců a spiritistů. Kromě klidu tu můžete nalézt poklady v podobě drahých kamenů či majestátních kousků pradávné historie v podobě zkamenělých stromů starých stovky miliónů let.

Dominantou Nové Paky je Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, ke kterému Vás dovede růžencové schodiště z roku 1737. K tomuto místu se váže pověst o nalezení zázračné sošky Panny Marie v nedalekých zlatých dolech ve Stupné. Na uctění její památky byla na místě jednoduché kapličky vystavěna tato krásná barokní stavba

Zájemci o historii se jistě budou chtít zastavit v muzeu či klenotnici nebo si prohlédnout všechna zastavení nově zrestaurované křížové cesty.

Trochu dál, ale stále dost blízko abyste návštěvu stihli za jeden den i pěšky, leží spousta zajímavých míst, která určitě stojí zato. Vydáte-li se západním směrem dorazíte ke zříceniny hradů Kumburk a Bradlec. Severním směrem leží v lesích ukryté hradiště Levín. Přírodní rezervace Sýkornice a hrad Pecka jsou na východ od Nové Paky. A na jih vyrážejí hledači pastelově zbarvených achátů či ti, kteří chtějí navštívit chráněnou lokalitu Hřídeleckou horku.

A máte-li dost odvahy, můžete se, až dorazíte žízniví z výletu, přesvědčit, zda je pravda to, že z kašny sv. Floriána na náměstí prýští bláznivá voda.

 

V letní sezoně /červenec-srpen/ budeme opět návštěvníky provázet po památkách Nové Paky. Máme dvě trasy a procházky se konají každou středu v 10 a ve 14 hodin. Odcházíme od  Informačního centra , které sídlí v Klenotnici drahých kamenů.  Dopolední procházka  je zakončena u kostele Nanebevzetí Panny Marie a odpolední v dřevěném kostelíku z Podkarpatské Rusi.

Vstupné 40,- Kč, děti 20,-Kč

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *