Hanzelka a Zikmund – Dvakrát kolem světa

Vážení návštěvníci,  

přichází léto a s ním cestování, dobrodružství a zážitky . A z našeho muzea máme pro Vás dobrou zprávu. V jubilejním roce první cesty Jiřího Zikmunda a Miloslava Hanzelky byla přes letní prázdniny prodloužena výstava Dvakrát kolem světa. 

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund přesně před 70 lety nasedli do Tatry 87 a vyrazili do Afriky. Tehdy ještě nemohli tušit, jak legendární se jejich výpravy po světě stanou, ani to, že se připojí mezi nejslavnější české cestovatele.

Když v roce 1947 mladí absolventi ekonomie vyrazili do Afriky s cílem objet svět, loučil se s nimi před autoklubem v Opletalově ulici jen hlouček kamarádů a přátel. O tři a půl roku později byli už při návratu slavnými cestovateli, v ulicích Prahy jim mávali i kolemjdoucí.

Jejich cesta vedla nejprve do Afriky, zdolali ji od severu na jih. Jako zřejmě první překonali s automobilem celou Núbijskou poušť, vystoupali rovněž na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro. Z Kapského města pak přepluli do Argentiny a vydali se na pouť po Jižní a Střední Americe. Celkem za tři a půl roku projeli 44 zemí, urazili 111 000 kilometrů, z toho 61 700 ve svém voze. Pořídili 10 000 fotografií a natočili jedenáct kilometrů filmu.

Celou svoji dlouhou cestu průběžně zprostředkovali v rozhlasových reportážích a posléze zachytili v knihách.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *